lördag 17 april 2010

Färgad ull



I dag var Birgitta på plats och färgade tygbitar i mikron. Mitt i hade med en notis i onsdags så flera än de som får vårt utskick hade möjlighet att komma och titta. Vi stoppade ner något hekto tvättad ull i andra eller kanske tredje badet. Inga extra tillsatser. Det fäste inte så särskilt bra. Varierade nyanser av morot när man sköljt ur färgvattnet.
Det är bra med en större mikro för man behöver en så stor pastbunke som möjligt (3-4 liter), några knytnävsstora stenar för att hålla nere godset och själva färgbadet består av 2 l hett vatten, 1 dl hushållssalt, 2 msk fix och 2 msk Herdins färg i flaska, väl blandat.
Man kör på högsta effekten i 5 minuter. Sedan sköljer man och tvättar i maskin utan tvättmedel. Färgen fäster bättre på torrt än på vått. Det är bara att prova sig fram. Man kan naturligtvis inte färga hela lakan och färgen blir flammig eftersom godset ligger stilla under hela processen. Tycker det blir vackert. Bra att använda som underlag för broderi. Ger en levande bakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar